404 – siden ble ikke funnet
Du har klikket på en lenke og kommer inn på en kjip side som forteller deg at siden du leter etter ikke finnes. Dette er selvfølgelig irriterende for den besøkende, men enda verre er det om det er ditt nettsted som inneholder disse feilene. Ikke bare kan du potensielt miste en kunde som heller går inn på en konkurrerende nettbutikk, men du blir også prioritert lavere i Google sine søkeresultater om dette håndteres feil.
Hva er 404?
404 er statuskoden webserveren gir når man prøver å gå inn på en URL som ikke finnes. Det finnes mange statuskoder, for eksempel er koden 200 om siden leveres som den skal. Ellers er statuskoder noe man ikke tenker så mye over i hverdagen.
Hva gjør man med 404-sider?
Det er umulig å unngå 404-sider helt. Men med et godt oppsett og gode rutiner kan du ta godt vare på den besøkende, Google og samtidig bruke informasjonen til å gjøre nettstedet ditt enda bedre.
Lag en god 404-side
- Det er viktig å gi riktig statuskode (404 altså) når siden ikke finnes. Google liker ikke løsninger der 404-sider videresendes, slik mange ofte gjør. Det er også forvirrende for de besøkende å komme inn på forsiden av nettstedet når de egentlig var ute etter noe helt spesifikt.
- Da er det bedre med en brukervennlig landingsside for 404. Fortell brukerne hva som har skjedd («Du har prøvd å åpne en side som ikke finnes») og gi dem muligheten til å komme seg videre på nettstedet med menyer, lenker, søkemotor og annen nyttig informasjon. Slik kan dette fortsatt være et verdifullt besøk for deg!
- Pass på at siden er i tråd med designet for resten av nettstedet ditt og er på norsk. Mange glemmer dette når de setter opp nettstedet sitt.
- Legg inn Google Analytics-koden på 404-siden også så du kan følge med på trafikk til denne siden, og legg gjerne opp en tilpasset 404-rapport.
Følg med på 404-rapportene
- Sjekk rapporten i Google Analytics ca en gang i måneden (eller oftere om du har tid). Sjekk hvilke 404-URLer som har mye trafikk og prioriter å gjøre noe med disse.
- Du bør også sjekke hvilke 404-sider Googlebot finner når de crawler sidene dine. Dette finner du i Google Webmaster Tools.
- Av og til bør du også sjekke hvilke eksterne lenker som peker inn til sider som ikke finnes på nettstedet ditt.
Gjør noe med URL’ene som feiler
- Noen ganger har man rett og slett lenket opp feil. Gå inn og endre så lenkene blir tiktige.
- Andre ganger har en side blitt flyttet eller endret URL. Legg inn en permanent videresending fra gammel til ny, korrekt URL.
- Burde det kanskje være noe på den URLen folk prøver å åpne? Lag en artikkel på denne siden så får de besøkende det de vil ha!
Som Blake sier i Glengarry Glen Ross: Always Be Closing. Hvorfor ikke tenke på 404-sider også som muligheter til å selge litt mer, i stedet for en bortglemt feilside?